202103.12
0
0

Taxa de ambalaj articol

Contributia societatilor pentru ambalaje

Societatile care introduc pe teritorul Romaniei orice bun ce este ambalat fie in carton, fie in plastic sau fie este adus pe paleti vorbim de ambalaje pentru care societatea este obligata sa plateasca o contributie la Administratia Fondului Pentru Mediu.

Astfel Societatea are 2 variante :

  • Fie de a declara lunar cantitatea de ambalaje introduse si de a plati o contributie anuala de 2 lei /kg
  • Fie de a incheia un contract cu o firma autorizata de a recicla ambalajul prin care sa transfere catre aceasta obligatia de reciclare. Astfel platind un onorariu lunar, firma de reciclare ii indeplineste societatii si toate formalitatile de declarare. La o cantitate mai mare de ambalaje introduse in tara este mai avantajoasa aceasta varianta.

Aceasta cotributie este o obligatie si un cost a oricarei societati care se acopera prin marirea pretului de vanzare si nu trebuie recuperata in mod direct de la clientul final sub forma de taxa.  Aici vorbim de o contributie pentru ambalajele nereciclabile ( de ex caserola in care se pune mancarea )

Pentru orice ambalaj care nu se returneaza se datoreaza aceasta contributie

Taxa pentru pungi care nu sunt biodegradabile – ecotaxa in valoare de 0,15  lei/ bucata se incaseaza de la clientul final si se plateste catre Agentia Fondului pentru Mediu. Este o obligatie lunara care nu intra in pretul de vanzare al produsului

Taxa pe ambalaje de plastic , aluminiu si sticla stabilita la 50 de bani pentru care inca nu exista o procedura emisa a modulului de functionare , unul dintre motive fiind gestionarea greoaie  a spatiilor de depozitare ale magazinelor sau colectarea acestor ambalaje de catre firmele autorizate in acest sens.

Un alt motiv este imposibilitatea prezentarii unei dovezi care sa arate ca s-a platit acea sticla . practic trebuie pastrat bonul fiscal de catre consummator

Taxa va putea fi trecuta pe bonul fiscal sau factura dar se vor restitui acei bani in momentul in care se va returna ambalajul.

Aceasta taxa este permisa a se factura doar ca o ecotaxa sau ca Taxa pe ambalaj de plastic , aluminiu si sticla stabilita la 50 de bani

In cloncluzie ATENTIE ce contributii si taxe se factureaza consumatorului final in special de catre HORECA

Andreea Iugulescu

Business Manager Partener – Munteanu Attorney at Law

Date privind obligatia bugetara :

  • 2% – deseuri

Emisii de poluanti in atmosfera de la surse stationare

Taxa depozitare la groapa 80 lei/tona

2 lei/kg – contributia pentru ambalaje introduse pe piata

2 % din valoarea substantelor clasificate ca fiind periculoase pntru mediu

2% – masa lemnoasa

2 lei/kg  de anvelope noi si/sau uzate destinate reutilizarii introduce pe piata

3% din suma care se plateste anual pentru gestionarea fondurilor de vanatoare

Ecotaxa – 0,15 lei/bucata

50 lei/tona deseuri municipale

0,30 lei/kg taxa pentru uleiuri

2 lei/kg ambalaje introduce de clienti si preluate de OTR (Operatorul de transfer al reciclarii autorizat de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului )

2 lei/kg anvelope introduse de client si preluate de OTR

EEE introduse

Baterii

2 lei/kg datorata de operatorii economici care desfasoara activitati de colectare/valorificare/salubrizare si raporteaza deseuri pentru contribuabilii prevazuti la lit. v) si y), pentru diferenta dintre cantitatile de deseuri, de ambalaje, deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE), baterii, anvelope uzate, declarate ca fiind gestionate, si cantitatile de deseuri constatate de Administratia Fondului pentru Mediu

4 lei/kg pentru baterii introduse de client si preluate de OTR

4/20 lei/kg pentru EEE introduse de client si preluate de OTR